Fokinformatie en documentatie

 

                     Wij fokken volgens de reglementen van de Raad van Beheer, en

de Internationale Fokregels van de FCI

 
Routine Preventive Program for the Intact Bitch Canine Cryobank, Inc.
Stress, Infertility and Herpes Infection
 
Pre Breeding Exam for the Bitch
 
 
Fresh Extended Semen Breeding Pre Breeding Exam for the Stud Dog  
Meer artikelen betreffende Fokken en DNA Artificial Insemination
Lyme Disease, Pregnancy and Monthly Heartworm Freezing Canine Ovarian Tissue  
Neutering Male and Female Dogs  Hondenfokken en Erfelijkheidsleer van Ir. Ed. J. Gubbels
 

 

 

Breien met hondenwol harige hobby

DEVENTER - Litha van Keulen zit met een lekker warm vest op een stoel in haar appartement. Op het oog is het een gewoon, wat pluizig wollen vest. Toch is het een bijzonder exemplaar. De trui is namelijk gemaakt van hondenhaar.

In de krant van 20 maart las de Deventerse over een Brits echtpaar dat truien breit van hondenhaar. Voor haar bevatte het geen nieuws. Ruim dertig jaar geleden breide zij voor het eerst een vest van hondenhaar. Maar het begon allemaal met het spinnen van schapenwol. ,,Ik liep eens over de markt en zag een vrouw achter een spinnewiel. Ik zag mezelf ook wel zo zitten. Lekker ontspannen op het balkon.''

Dat was er echter de eerste tijd niet bij. ,,Het spinnen was moeilijker dan ik dacht.''

Ze durfde niet op het balkon te gaan zitten, bang dat de buren haar zouden horen vloeken.

Het idee om te gaan breien met hondenhaar kreeg Van Keulen tijdens het kammen van haar hond Boemer, een langharige, zwarte bouvier. ,,Ik besloot om eens te kijken of ik dat haar ook zou kunnen gebruiken.'' En het lukte. Het resultaat: een crèmekleurig vest dat ze vandaag voor de gelegenheid weer eens heeft aangetrokken. Zelfs na dertig jaar ziet het er nog goed uit. ,,Dat is het grote voordeel. Producten van hondenhaar kun je levenslang dragen.''

Volgens de Deventerse is hondenwol warmer en natuurlijker dan schapenwol uit de winkel. ,,Dat soort wol heeft een té mechanische behandeling gehad.'' Litha van Keulen voegt bij het hondenwol alleen een draadje lokgaren toe om het wat krachtiger te maken.

Boemer leeft inmiddels niet meer. Maar daarmee is geen einde gekomen aan de opmerkelijke hobby. ,,Over wol heb ik niet te klagen. Van diverse fokkers krijg ik zakken met haar aangeleverd. Mijn hele bergruimte zit vol.'' Daarnaast ontmoet de Deventerse mensen op hondenclubdagen die haar verzoeken om een trui, vest, sjaal of muts te breien van het haar van hun hond.

In een trui gaat ongeveer 1 kilo hondenhaar op van een langharige hond (bijvoorbeeld van bouviers, newfoundlanders, Schotse collies of Pyreneese berghonden). Het spinnen en breien neemt ongeveer een maand tijd in beslag. En dat maakt een trui van hondenhaar zo kostbaar. Een vest met patroon kost al gauw 115 euro.

Vreemde verzoeken van klanten krijgt ze zelden. ,,Eenmaal vroeg iemand me om een onderbroek te breien. Maar daar begin ik niet aan, hoor. Dan moeten ze maar naar de winkel gaan.'' Met het spinnen en breien van haar van dode honden heeft ze geen moeite. ,,Sommige mensen willen graag een mooie herinnering aan hun hond. Dan zie ik liever dat mensen met een leuke trui rondlopen, dan dat ze hun dode hond laten villen voor een kleedje.''

Voor zover ze weet, is Van Keulen een van de weinigen in Nederland met deze hobby. Meerdere malen per maand krijgt ze het verzoek van hondenclubs uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland om spindemonstraties te geven tijdens de clubdagen.