Allerlei Biljart weetjes

 

 

 

 

 

 

Nieuws box

 

Joop Nab heeft een zeer leerzaam stukje over biljartonderhoud, onderhoud van ballen, speciaal voor onze leden die van een mannelijke stoot houden en andere biljartzaken aangeleverd die voor een aantal biljarters misschien overbodig zijn, maar voor de meeste senior -biljarters zeer leerzaam zijn. Nog een video hoe ze vroeger van ivoor, wat nu ten strengste verboden is, biljartballen maakten
 

Biljartwetenswaardigheden

Gewicht
De belangrijkste eigenschap van een biljart is het gewicht. Een biljart moet massa hebben, want massa maakt energie. Om dit te bereiken, gebruiken we o.a. 5 cm. dikke leistenen platen in 3 delen van 160 kilo om vervoer en plaatsing te vergemakkelijken. Het geruisloze, massieve M.D.F. waarop de platen liggen, brengt het gewicht al gauw op 700 kilo. Poten, banden, houten lijstwerk en laken brengen het totaal gewicht van een biljart (115 x 230 cm.) op ongeveer een ton. De matchtafel weegt 1500 kilo

Verwarming
Drie tot vijf centimeter onder de leistenen platen zitten gloeispiralen. Hoe droger een biljart is, hoe beter het speelt. In verband met energieverbruik gebruiken we energiezuinige thermostaten. Tevens is het aan te raden om een biljart niet te dicht bij een deur (op de tocht) te plaatsen.

Vloer
Ook moet er aandacht worden besteedt aan de vloer. Een biljart staat het beste op een betonnen vloer, in zand gestort. Bij een vrijdragende vloer kan het nodig zijn, de vloer onder de poten van het biljart te steunen. Is de vloer van hout, dan worden er onder de poten van het biljart betonnen kolommen aangebracht.

Verlichting
De meest gangbare speelmaat is de "twee-dertiger" (kleine wedstrijdtafel) van 115x230 centimeter. Boven deze tafel behoren 2 lampen van elk 150W te hangen; precies boven de acquitpunten (afstootpunten) en 85 centimeter boven het blad. Schaduw wordt zo tot het minimum beperkt.

Onderhoud
Omdat een biljartbal alles voelt, is het belangrijk om iedere dag even te stofzuigen. Eerst het vuil los maken met een borstel; daarna stofzuigen met een stofzuigermondstuk. Zo wordt voorkomen, dat het vuil (vooral krijtstof) door het laken gaat en oneffenheden veroorzaakt op de leiplaten. Dek het biljart, als het niet wordt gebruikt, af met een afdekkleed. Sla altijd een puntje van het afdekkleed terug, want een biljart moet kunnen "ademen".

Ballen
Een bal gaat 500 speeluren mee. Daarna is de souplesse eruit. Bovendien slijten de ballen 1,5 mm. per jaar. Een nieuwe bal heeft een doorsnee van 61,5 mm.

Laken
Vroeger bestond een biljartlaken (meestal groen, maar ook leverbaar in andere kleuren) in hoofdzaak uit wol, tegenwoordig wordt er meer kunststof in verwerkt. Hoe meer kunststof, hoe sneller het laken. De basis is echter nog steeds wol, om een bepaalde rek/spanning er in te houden. Op een nieuw laken (op een veel bespeeld biljart gebeurt dit wel 2 keer per jaar) mag de eerste 24 uur niet gespeeld worden. Dit heeft te maken met de enorme spanning die op het laken staat. Bij de geringste beschadiging in de eerste 24 uur kan het laken spontaan scheuren.

Benodigde speelruimte

Speelmaat Ruimte
105 x 210 cm > 405 x 510 cm
115 x 230 cm > 415 x 530 cm
142 x 284 cm > 442 x 584 cm

Beter leren biljarten -
 door biljarters voor biljarters

Biljart bibliotheek

Alles over pomeransen Foxit de kleine pdf reader
Mooi cadeau voor de Kerst Diner2017

Jaarlijks diner met prijsuitreiking 2016

Startpagina Biljarten De Ballenkrant

 

 

 

 

Leer beter te biljarten,
leuke video met Jos Bongers en Dick jaspers.

Handless Sutton - biljarten zonder handen

Techniek in Masse en Pique

Wereldrecord Libre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie site over caramboles in het algemeen.

 

Mooie site over driebanden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Wim Tegelaar All Rights Reserved.