Onderhoud van het biljart


Hoe houdt u het biljart in topconditie?


Gebruik nooit een gewone borstel of een vilt-blokborstel. Hiermee verdeelt u het vuil alleen maar over het biljartlaken.

 

1

 

 

 

Gebruik uitsluitend een hulpstuk voor op de stofzuiger die het vuil op uw biljart losmaakt en het gelijktijdig opzuigt.

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_1.jpg

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_2.jpg

 

Zuig altijd in de lengterichting van het laken.

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_3.jpg

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_4.jpg

2

Indien u de banden op deze manier hebt gereinigd, zuig dan met de buis van de stofzuiger, dus zonder hulpstuk, het vuil van de tafel en de band.

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_5.jpg

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_6.jpg

 

3

 

 

 

Als uw biljart veel gebruikt wordt dan komt er op de banden van het biljart talkvet van de handen van de spelers. U ziet dan na verloop van tijd dat de banden gaan “blinken”, met het gevolg dat ze niet meer correct afgeven. Om te controleren of de banden goed afgeven kunt u met het schema wat u hiernaast vind de juistheid ervan controleren.

U moet de bal stoten van punt 60 naar punt 30 door de diamond 30 en moet weer uitkomen op punt 30. Stoot de bal links van het midden, zoals op deze schets.http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_7.jpg Zie ook rechts boven op de tekening.

Klik op de foto voor de grote afbeelding.

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_8.jpg

4

 

 

 

Er is maar een manier om het talkvet goed te verwijderen, namelijk met een stuk gewassen oud laken. Door het wassen wordt de stof namelijk opgeruwd. U moet als het ware aan het biljart gaan hangen, om voldoende druk op de band uit te kunnen oefenen, dan gaat het talkvet er het beste af. Dit dient ook 1 maal per maand te gebeuren.

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_9.jpg

http://www.bcgorredijk.nl/images/N_xp4_Memo_10.jpg

5

 

Naast bovenstaande aanwijzingen adviseren wij om de temperatuur in de speelruimte zoveel mogelijk constant te houden en de temperatuur niet beneden de 15 graden te laten zakken. Leisteen is een poreus materiaal dat vocht opneemt zodra de omgevingstemperatuur afneemt. Zodra de omgevingstemperatuur stijgt zal het opgenomen vocht worden afgegeven in het laken wat het bespelen vertraagd., hierdoor is het beter om de temperatuur enkele graden hoger ligt dan omgevingstemperatuur “
“Bij het vorenstaande geldt voorts dat de thermostaat van de biljarttafels niet uitgezet mag worden”


Het spreekt vanzelf dat wanneer het biljart veel gebruikt wordt het vaker onderhoud nodig heeft dan wanneer het niet intensief wordt gebruikt. Maak er een goede gewoonte van om uw biljart, iedere dag, dat het bespeeld wordt, ook te reinigen (stofzuigen met het stofzuigerhulpstuk). Maak er geen gewoonte van om uw keu te krijten boven het biljart en plaats het krijtje nooit met het krijt naar beneden op de biljartrand. Een biljart wat goed verzorgd wordt geeft ook meer speelgenot. De gebruikers zullen u dankbaar zijn.